Wie zijn wij?

Babs Tjaden

Voordat ik aan de opleiding voor oefentherapie Mensendieck begon, heb ik de Sociale Academie gedaan. Daarna heb ik als cultureel werkster veel met groepen gewerkt in een buurthuis in Amsterdam. Toch lag mijn hart meer bij de gezondheidszorg en bij de individuele mens. Oorspronkelijk wilde ik fysiotherapie gaan doen, maar uiteindelijk is mijn keuze gevallen op de oefentherapie Mensendieck. Het is een holistische behandelingsmethode, wat mij erg aanspreekt.

De laatste jaren heb ik mij bijgeschoold in het behandelen van patiënten met de ziekte van Parkinson en vorig jaar heb ik de post-HBO opleiding “de thuiszorgtherapie" afgerond. De thuiszorgtherapie richt zich op o.a. chronische aandoeningen en kwetsbare ouderen. Het doel van de thuiszorgtherapie is dat mensen zich zolang mogelijk in de thuissituatie kunnen handhaven met behoud van hun zelfstandigheid. Daardoor behandel ik nu regelmatig mensen aan huis.

Na de bijscholing van de ziekte van Parkinson ben ik lid geworden van het ParkinsonNet, een netwerk van verschillende beroepsgroepen, die met deze aandoening te maken hebben, waardoor een nauwere samenwerking mogelijk is.

Momenteel werk ik al meer dan 30 jaar als oefentherapeut en nog steeds met veel plezier.


Bernardi Noordman

Ik heb eerst de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) afgerond. Een leuke opleiding, maar voor de klas staan sprak me minder aan. Ik besefte dat ik liever individueel met mensen wilde werken in plaats van met groepen. Daarom was Oefentherapie Mensendieck een heel goede keus. Na mijn opleiding in ’94 kon ik al snel de Mensendieckpraktijk in Leek overnemen. Deze is inmiddels gegroeid, zodat we er al zo'n 15 jaar met z’n tweeën werken. Ik werk ook 2 dagen in mijn tweede praktijk in Wildervank.

Ik vind het erg leuk en belangrijk om iemand bewust te maken van eigen gewoontes en manieren van bewegen en dit te verbeteren. Mijn uitdaging is dat het bij iedereen weer anders in elkaar zit en om daar de meest geschikte methode tot verandering bij te zoeken.

Ik begeleid ook stagiaires. Het is heel boeiend om hen met ons mooie vak kennis te laten maken en hen in hun leerproces te begeleiden. Vaak zijn zij zeer enthousiast en verrast door de vele verschillende mensen en klachten die we behandelen. Ik denk dan ook dat we iedereen wat kunnen leren.

Ik doe veel nascholing voor spanningsklachten en chronische klachten, omdat ik de relatie tussen lichaam en geest erg boeiend vind en uit onderzoek steeds meer blijkt dat dit verband er eigenlijk altijd is.

Ik heb altijd interesse in sport en bewegen gehouden en wil mensen graag de positieve effecten van gezond bewegen laten ervaren. Ik heb zelf altijd aan teamsport gedaan; handbal en voetbal en ben nu regelmatig aan het hardlopen, skaten of zit op de racefiets.

Op zaterdag sta ik als verzorgster langs de lijn bij het damesvoetbalteam waarin ik zelf altijd gespeeld heb. Hier kan ik ook mijn mensendieck-adviezen (over gezond bewegen, warming-up, cooling down enz) kwijt bij blessures en vooral het voorkomen daarvan. Hiervoor heb ik een massagecursus gevolgd, zodat ik de dames voor, tijdens en na de wedstrijd goed kan behandelen.

Conclusie is dat ik eigenlijk altijd met bewegen bezig ben en ons motto is;
Natuurlijk bewegen bij de oefentherapeut!