DE OVERGANG

Oefentherapie voor vrouwen in de overgang met klachten

Overgangsklachten

Heb je last van opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid of spier- en gewrichtsklachten?  Dan is het heel goed mogelijk dat je in de overgang bent.

Maar welke klachten komen van de overgang en welke niet?

 

Wat is de overgang?

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin haar vruchtbaarheid geleidelijk afneemt. In de (aanloop naar de) overgang produceert het lichaam steeds minder oestrogeen en progesteron. Dit kan leiden tot een breed scala aan lichamelijke en emotionele klachten. Gemiddeld treedt de overgang op tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, maar klachten kunnen al vanaf het veertigste levensjaar merkbaar zijn. Bij 80% van de vrouwen veroorzaakt de overgang op enig moment klachten.

 

Wat zijn overgangsklachten?

Er wordt een onderscheid gemaakt in typische overgangsklachten en a-typische overgangsklachten.

 

Typische overgangsklachten zijn klachten die direct geassocieerd worden met de hormoonsveranderingen in de overgang. Dit zijn o.a. opvliegers, nachtelijk zweten, veranderingen in het menstruatiepatroon en vaginale klachten.

 

Daarnaast zijn er tal van a-typische overgangsklachten die relatief veel voorkomen in deze levensfase. Deze klachten ontstaan door een combinatie van factoren. De hormoonsveranderingen tijdens de overgang vallen dan samen met andere uitdagingen in het leven, zoals:

·       Een (dubbele) zorgtaak (kinderen en/of (schoon)ouders)

·       Verlies van ouders

·       Omgaan met (gevolgen van) het ouder worden (o.a. meekomen op het werk, zelfbeeld en lichaamsbeeld)

·       Persoonlijke uitdagingen (o.a. een gezonde leefstijl met voldoende slaap, beweging, gezonde voeding, ontspanning).

 

Met welke overgangsklachten kan ik naar de oefentherapeut?

 Klachten in de (aanloop naar de) overgang die kunnen worden behandeld door de oefentherapeut:

·       Hartkloppingen

·       Pijnlijke spieren

·       Gewrichtspijn

·       Angst- en paniekklachten

·       Stemmingswisselingen

·       Hoofdpijn / migraine

·       Duizeligheid

·       Nervositeit / gejaagdheid (o.a. met permanente spieraanspanning)

·       Burn-out

·       Opvliegers / nachtelijk zweten

·       Vermoeidheid / energieverlies / lusteloosheid

·       Slaapproblemen

·       Chronische pijn

·       Bekkenpijn

·       Urineverlies

 

Waarom naar oefentherapie met je overgangsklachten?

Behandeling kan bestaan uit:

Vermindering van opvliegers en nachtelijk zweten

Onderzoek heeft aangetoond dat stressmanagement en ontspanningsoefeningen de frequentie en intensiteit van opvliegers en nachtelijk zweten kan verminderen. Dit komt o.a. doordat deze oefeningen het lichaam helpen te ontspannen en de lichaamstemperatuur reguleert.

 

Verlichting van stemmingswisselingen

Lichamelijke en mentale oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van angst, depressieve klachten en stemmingswisselingen die vaak geassocieerd worden met de overgang. Onder andere omdat je door bewust te bewegen endorfines ('gelukshormonen') vrijmaakt die je stemming positief beïnvloeden.

 

Vermindering van spier- en gewrichtsklachten en versterking van spieren en botten

De overgang (i.c.m. de toename van de leeftijd) kan vervelende spier- en gewrichtsklachten veroorzaken. Daarnaast verhoogt het risico op osteoporose (botontkalking). Oefentherapie helpt bij het verminderen van spier- en gewrichtsklachten en het versterken van de spieren en botten.

 

Verbetering van slaapproblemen

Een gezonde leefstijl met regelmatige lichaamsbeweging en voldoende ontspanning dragen bij aan het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van slaapproblemen tijdens de overgang. Dit komt doordat lichaamsbeweging en ontspanningsoefeningen gevoelens van stress verminderen en het lichaam helpt te ontspannen.

 

Wil je weten hoe jij het beste om kan gaan met je overgangsklachten? Neem dan contact op met Bernardi Noordman via het contactformulier